Malaysia
currently in progress.

21 January 2011

Shaye Ghase..

Pelat.

aku rasa benda ni takde la pelik mana. Kita semua pernah pelat kan? Tak pernah la lagi aku dengar budak-budak umur setahun lebih cakap okay ja. tak kesah la pelat tu berkekalan atau tidak. Aku pun pernah pelat ni. Tapi bagi case aku, aku pelat huruf 'R' la. Sampai fom 4 pelat kot. Syukur sekarang dah boleh sebut 'R' dengan betul, getar baik punya! Kalo dulu manjang kena bahan je dengan member.

'Aghi ni kite makan kaghi kambing ar nik'
'Oi, tughun bola keghanjang ke?' (punya nak bahan, sanggup cakap skema bola keranjang. basket sudeyh).

Tapi sebenarnya tanpa diorang bahan-bahan aku ni juga la, takda aku akan berusaha cakap 'R' dengan betul ni. Terima kasih banyak diucapkan. zzz~

Okay la, abaikan dulu kisah lama. Sekarang ni aku nak kongsi la dengan sesiapa pula yang pelat huruf 'R' ni kan, cagha-cagha atau teknik untuk meng'enable' kan kita boleh cakap huruf 'R' ni dengan betul. Tapi ni untuk lidah yang tak bergetar je. yang kes lidah pendek, aku tak tau la nak tolong camna

Satu.
Setiap hari lepas bangun, practisekan la lidah korang tu. kasi up-down, up-down. bak kata orang, pelan-pelan kayuh. Bila dah setiap hari korang buat , InsyaAllah berjaya.

Dua.
Banyakkan baca Al-Quran. Kan baca Al-Quran melembutkan lidah. Di samping itu, kita akan dapat pahala juga pun.

...

Hehe, dua ni je la tips yang aku ada dan aku praktik kan. Banyak-banyak pun kalau tak ada guna buat pa kan. ngabih an boreh yo! Tapi kalau tak boleh jugak, jangan lah rasa down. Takda la effect mana pun pelat sehuruf dua. Pierre Andre tu aku tengok, macho je berlakon walau pelat huruf 'S' dan 'T' kan, kan?
 


12 January 2011

I Love Living Life. I Am Happy.


Be thankful and grateful with what you have. When you got it bad, remember there is someone that got a lot worst than you.