Malaysia
currently in progress.

14 August 2010

Selamat Bersungkai !

Akhirnya bulan Ramadhan telah tiba. Jadi memang biasa la time bulan Ramadhan ni ramai yang berlumba-lumba mengerjakan ibadah an, ada yang bertadarus, sedekah, solat sunant dan lain-lain, dan pahala pada bulan ini berlipat ganda woo. Bukan takat wajib, yang sunat pun berlumba-lumba orang nak buat. Contohnya bagi salam. Nak cerita la kan, tadi on the way balik sembahyang jumaat, tiba-tiba ada sedara ni ntah dari mana sentuh bahu, pastu hulur tangan, kendian berkata "Assalamualaikum", aku pun dgn refleksnya menjawab la salam beliau, pastu sedara tu tadi blah gi buat benda yang sama dekat orang depan aku pula. Haa, nampak! mana ada kejadian camni jadi time bulan lain. Tabik la dekat sedara tu, nampak kesungguhan dia cari pahala time bulan puasa. Dan time bulan puasa ni, kita juga disunatkan agar mengerjakan solat sunat tarawikh, dan memang standard la kebanyakan orang, surau mana yang paling cepat setel tarawikh, surau tu la destinasi pilihan. Ni nak cerita la lagi kan, lepas solat jumaat tadi, aku pun duduk la lepak jap dkt masjid negeri tu, haih, bukan slalu der lepak masjid negeri ni, haha. Pastu ada la penolong mufti negeri ni bangun bagi tazkirah sempena bulan Ramadhan kan. Dia pun start la story, story punya story punya story, masuk la bab tarawikh. Dia cakap la, kita solat tarawikh ni bukan takat utk ikut je, asal ramadhan kita tarawikh, sepatutnya kite kena la menghayati tarawikh tu, jadi isu kita cari surau mana yang terpantas tarawikh dia tidak perlu la timbul ye.
Sekian.


SELAMAT BERPUASA !!
dan beragak-agak la time bersungkai nanti ye..

p/s: gambar xde kene mengena ngan puasa, tak nyabo nak ghayo je. HAHA

19 June 2010

Kena Hempap ?

korang pernah tak bile korang bangun dari tidur atau terjaga ke cume mata korang je boleh buka , tapi anggota badan yang lain tak leh nak gerak langsung dan bile korg buka mulut, korang rase cam nak bersuara tapi suara korang tak keluar²? horror kan rasa. Pengalaman aku la bile kena camni, Ya Allah, tuhan je la yg tau betapa seksanya nk cube sedaya upaya gerak kan badan tu...tp alhamdullillah semua tu momentarily, dlm beberapa minit dah leh gerak balik...mungkin camtu la agaknye rase org yg paralyzed satu bdn kan? nauzubullillah...



Oleh sebab teruja nak tau kenapa jadi camni, aku pun search la dekat google. Fenomena ni diorang panggil sleep paralysis rupanya. Ramai yang kena, jadi korang tak yah la cuak kan diri korang ingat ada "benda" yang hempap korang. Buat takutkan diri sendiri je, tak diri sendiri, member².

Aku teringat la kawan aku yg sorang ni time dekat asrama dulu. Adalah beberapa kali gak dia kena sleep paralysis ni, so, bila time pepagi nak pegi breakfast tu, dia pun story la kat kitorg benda ni kan, dia cakap dia kena hempap "benda"..fuh, bapak horror! dah la katil die sebelah katil aku je, cuak kot ! kang tetibe aku terjaga ke memalam buta tu nmpk hantu yg cm shutter tu tengah hempap die, boleh terkucil on the spot bhai!

Oklah, cukup la sharing moment setakat ni...

chow.

22 April 2010

Addict.

     
      Time cuti-cuti memang la syok. Rutin harian pun konsistent je..makan, bangun, tgk movie/tv/etc. , tidor, surfing internet 24/7. Dan memang dah kebiasaan jugak la kan bila dah internet 24/7, mendownload je la keje. Kire memang setiap hari tu, ada je movie ke tv series ke akan didownload, tapi tengok nye tak jugak, padahal banyak gile movie/ tv series/ drama kat dalam external ngan laptop ni tak tengok lagi...haih, kalo berterusan camni, sampai bile nak khatam der. Ada lagi kot movie dari cenfos tak tengok² lagi.....bila nak tengok tak tau la. Adeyh, camna la nak berhentikan ketagihan mendownload ni. 

TOLONG SAYA !!! T_T



p/s: currently watching prison break season 2 (haha, dah berkurun baru nak tgk)..


serius layan !

 

11 April 2010

Hobin Jang Hobin !

Yeah !!
Negeri Sembilan menang lagi, kali ni piala FA pulak. Fuh, debaran gile tgk game td....cuak gile bangang.
Tp biasa la kan, sebab tu la kita tgk bola, for the thrill and the excitement, hehe..
Biar la kalau ada orang kata, "Kenapa la tengok bola, 90 minit tgk orang kejar-kejar satu bola, bosan gile". But, peduli apa aku, janji aku suka. Semua orang ada benda yang dia minat kan ? Jadi, ikut anda la nak buat apa yang anda suka.
Ok, back to topic...Memang sengit gila ar match tadi, N9 vs kedah, sampai ke penalti kot, sebab seri 1-1
best gila tengok..tapikan, benda yang lagi best tgk dari bola tadi reaksi mak aku la, semangat negeri kuat ni mak aku. Aku pun naik cuak bila dia marah Zaquan sepak penalti tak masuk tadi. Tapi bila keeper N9 tadi dapat block sepakan pemain kedah tu, Fuh! punya la happy mak aku. Mana taknye, negeri kelahiran dia menang kot ! HAHA. tapi sebenarnye satu family ar sorak, riuh rumah. Memang terbaik ar.

Hobin Jang Hobin ! Yeah !

p/s: nampak budak sekolah rendah aku dalam team negeri sembilan. Pergh! pergi jauh dah dia sekarang.
p/s/s: Kepada sesapa yang tak tau maksud hobin tu, maksud dia buat sehabis baik.

                                                       disertakan gambar team bola sepak nogori..haha

19 March 2010

Unlucky der.

Apa la nasib minggu ni.-_-"

1st, ari isnin. nak present web programming, tp kne cancel sbb internet lembab mcm _____ (isi dengan perkataan sesuai)

2nd, ari selasa, punyalah semangat bgn awal nak pegi kelas tutor ES, last2 cancel...yg lg sedih dapat tau kelas cancel sejam lepas tu. Dem.

3rd, ari khamis, lagi sekali kene. Tutor ES pukul 9am takde sebab sis ada hal..yg kecewa nye, aku dapat msg kelas cancel betol-betol time aku dah sampai depan kelas

4th, ari jumaat. Ingat kelas DSA pukul 10 pagi, skali pukul 11.30 pagi daaa. Melangak la aku dekat general lab tu sejam setengah. duh!

5th, family aku pegi Pulau Tioman minggu ni tp aku sorang je x boleh join sbb byk gile kerja x setel lagi... x penah pegi lg weh pulau tioman !

Em tapi nak buat camne kan...setiap benda yang berlaku ada hikmah di sebaliknya...

      "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."( Al-Baqarah: 216)

p/s : one more presentation to go ! \(^^)/

09 March 2010

Eh, Awak..

Situasi satu malam.

A : weh, ko nampak tak awek cun kt sane meja sebelah tu?
B : nampak, asal?
A : haa, ko caye x tadi aku dh ckp ngan die kot..
B : pergh, gmpak ar ko, ko ckp pe kt die td
A : ko nk tau ker? Jgn doe. Ayat opening aku ni mane leh sharing-sharing..
B : la, share la sket, nk gk tau...
A : ye la, ye...ko nk tau sgt kn...
B pun fokus abes baek dh ni..

***************************************************


A: Ehem,ehem..awak, kerusi ni ade orang tak?
Awek : xde, amek la...

***************************************************


B : -.-". haih la kwn aku~

28 February 2010

21st Century Breakdown.

allo~
how are u olls? haha..

lama dah x update blog...nak wat cmne an, mls punya pasal.
Ok, skang gerak terus ke topik yg ningin dibincangkan...
Emm, sepanjang minggu ni, aku rase xde ar byk mende best blaku pun.
cume last week mmg hectic gelo, disulami dgn exam, assigmnt dan prog-prog.
trase mase digunakan dgn sebaeknya...hehe

Kite start dari ari sabtu ar cite eh?
ari sabtu mgg lps, me and the gang telah pergi ke Sk Sg. Ijok utk prog kem ibadah solat. Kitorang pergi sane atas jemputan dari cikgu leadership ktorg, sis norulaini mohd nawi ( full name ni igt). Pengalaman yg kitorg dpt dr prog tu mmg best la, lagipon 1st tme ni aku jd fasi utk bdk2 sekolah rendah...nk jage diorg...pergh, pnt giler. Tp dh name pun bdk2 nk wat cmne an.

K, terus ari isnin smpai kames...
4 ari ni mmg pnuh dgn retetan-retetan perjuangan aku dgn exam + kuiz + assignmnt, nk ckp kt sini pun malas sbb yg lps biar la lps kn....

Ari jumaat..
balik ! cuti maulidur rasul....Alhamdulillah..ade rest.

Kay, ni je la brief desc ttg aku pada mgg lps...Oh, hampir terlupa, ari sabtu mgg lps juga adalah harijadi aku yg ke....wait for it........dua puluh satu..*clap, clap, clap*
jadi kepada sesape yg telah wish  pada aritu diucapkan terima kasih, merci beaucoup, shukran jazilan, arigato gozaimasu and THANK YOU ! ( x dapek nk list sume name, mls katekan, hee).
Oh, dan ingin diumumkan juga kat sini, time utk bg hadiah tu masih terbuka yer....rase xde dateline...buka je smpai akhir hayat..

Cukup2 la aku taip ni, ni pun dh ckup pnjang dh, haih ! td kate mls tp elok lak pnjang ni...aiseymen~

26 January 2010

SENGAL ~

hari tahu keputusan permohonan ptptn.

aku:  Apsal aku xleh cek keputusan permohonana ptptn aku ni?
member:  Camne ko xleh cek lak, org len boleh je..cube ko cek balik bile2

hari nk submit borang2 utk ptptn.

(Aku dlm hati berkata) Diorg nk anta borang2 sume dh, aku haram xleh cek status lg ni...dem gile.

minggu lepas.

aku:  pe pasal aku xleh cek lg eh status permohonana sume.
member:  mybe ko x tekan send kot tyme isi borang ptptn aritu.
aku:  adeyh, ade ke kene tekan send? xpe ar, nnt apply la blk utk kelompok ke-2.

minggu ni..

aku dgn semangat berkobar2 pepagi lg dh gerak pegi beli no. pin baru,  lps tu merempit dgn laju nye blk umh, kemudian straight bukak laman web e-pinjaman,  isi2 sume detail,  pastu tibe lak ade prompt ckp no. kad pengenalan anda telah digunakan,  sile cuba no. laen.  Aku pon pe lg, blur gile dpt prompt cmtu, so aku cek la blk akaun time 1st daftar ptptn tu,  cek punya cek,  rupe-rupenya bukan aku x tekan send je,  byk lg detail x isi,  sbb ape x isi?  sebab aku tekan save je,  x tekang yg next tu,  tu psl la x gerak pegi detail2 yg laen tu...haih

tu la, len kali isi form tu biar berhemah, jgn maen cincai je, kn dh trase ke-SENGAL-an ko disitu...haha

Tagged !



Tagged by alya fathi. (sorry lmbt buat, busy seyh! haha)

Oleh sebab dh 20 tahun aku hidup, maka 20 ceritera ringkas akan dipersembahkan utk tatapan semua, okeyh!

satu.
Umo 5 or 6 taon, hampir lemas kt dalam kolam renang, tak sabar sangat nk mandi, main terjun je kt pool yang dalam tu,haih....syukur umur masih panjang.

dua.
1st tyme merase balik skolah jalan kaki tyme darjah satu, yang lagi best tu nak jln kaki kalo blk umh takpe lg, ni nk gi farmasi mak yg jauh gila tu, pergh! pastu sampai je farmasi mak, mak ckp muke aku mmg pucat habis ar..

tiga.
darjah 3, 1st tyme naek kapal terbang pegi sabah...gile punya seronok ar dpt naik flight. dh ar MAS lak tu..

empat.
tyme umor 11 tahun, kt klantan, adek aku boleh lak sesat  x dpt cari jln blk lepas pegi cari kuda yg dilihat ketika kami otw  ke umh pakcik. Abes satu kg. cari adek aku ni..haih, bertuah...

lima.
1st tyme make-up tyme darjah 5..haha, gile geli. tp, bkn make-up sesaje kot, utk persembahan kompang peringkat negeri tu, dapat gk ar kitorg cekau no. 2...gempak weyh, bkn takat men kompang je, siap ade kareografi lg tu..

enam.

Smiley
tyme darjah enam, dpt masuk band skolah rendah, maen drum. Gile market ar tyme tuh hehe...kalo boleh naek time machine, nk je pegi blk tyme ni..

tujuh.
tahun 2002, masuk boarding school aka SMAPL, gile cuak ar....tp, bile pikir balik...bersyukur sgt2 sbb dpt masuk skolah tu,  sbb kt skola tu dpt blaja byk mende dan byk gile kenangan tarak boleh blah punya kt sana.

lapan.

Emoticon

tyme form 2, dpt wakil skola maen basketball, haha. 1st tyme ni wakil skolah dlm acara sukan2 ni, tyme kt skolah rendah muzik2 je an. Walaubagaimanapun, kitorg x dpt ar pegi level tinggi2 , gmpk2 kot team basket kt n9 nih...

sembilan.
tyme form 3, dapat jumpa dengan org jepon...real punya org jepon, haha. Tp tyme tu ak cuma reti cakap dua perkataan je, kawaii (comel) ngan hansamu (hensem)...bile ckp kawai je kt awek jpon ni, diorg pon pe lg, tersipu-sipu malu la kn,haha tp nk wat cmne...aku nk gak borak mende laen...tp mnde tu je aku reti ckp..hee

sepuluh.
time form 4, berpeluang menaiki jambatan gantung tertinggi di dunia di taman negara...yeah!  

*g mkn kismis jap kasi kuat ingatan*

okeh, teruskn blk...

sebelas.
form 4, dapat jahitan pertama di kepala lps jatuh dari tembok sebab main2 ngan kwn, 4 jahit kne...botak kolam selama 2 minggu...haha

duabelas.
khatam al-quran pada umor 16  tahun, lambat seyh.

tigabelas.
berpeluang jadi program coordinator for sambutan jubli perak sekolah menengah.

empatbelas.
dapat merasa 2 matrik, satu kt melaka, satu kat pj...course beza gile, satu sains hayat, satu ict...tp nk buat camna, aku x minat kimia, so off to pj and settle there

limabelas.
1st tyme couple ketika di matrik pj, tp malangnya tidak berkekalan...nk buat camno an...bkn jodoh...

enambelas.
Cuti lepas matrik pj, kerja sementara di shell sg. ujong, byk pengalaman yg di timba kat sini. Pengalaman yang paling tak boleh dilupakan time kene sembur dengan minyak...boleh malfunction plak pump minyak tu kn, mmg cuak gile la time nk blk dari keje tu...takut je kalo ade orang baling putung rokok ke, lighter ke, mancis ke an...silap2 leh jadi ghost rider aku.

tujuhbelas.
tyme lps cuti juga, ikut abah pergi memburu di johor, kitorg dapat rusa seekor and the next day dapat join menembak sekali dkt padang tembak, merasa aku dapat tembak dengan magnum, steyr, and semi-auto...

lapanbelas.
accident buat kali pertama. 2 bradek skali accident...adek aku patah tgn kanan, aku dpt calar kt bdn, nasib baek la pakai helmet...kalo x, boleh melayang nyawa den.

sembilanbelas.
Umo 19 tahun, umh aku kene pecah masuk, abes segala mnde kne tibai....cam tuut je an Yg lagi bikin panas die tibai ps 2 hasil perkongsian adek-bradek aku berlima. Tp tu leh dimaafkn gk ar, lg haru die boleh siap amek ngan cd-cd game skali..elok nye complete package die angkat...

duapuluh.
Kini, aku berumur 20 tahun  blaja di UIA dan telah jumpa ramai kwn-kwn, nak list sume cam ramai lak kan, apepon.. SAYA SAYANG KAWAN2 SAYA....haha

YEAH !!! setel sudah ini tag. Gile-gile punya flash back ar.....

p/s: seb baek setel sekarang, kang kalo dh msuk 21, tmbh lg satu mnde nk kne pikir...haha!

01 January 2010

Tahun Baru, Azam Baru la bhai !!!

Sekarang dh masuk tahun 2010.....

So, for my new year resolution, I am thinking to get rid of some useless habit and keep the useful one la kn.der..xkn yg baik nk campak gk kn, pekejadah nye.

Antara azam2 pada tahun ini ialah :-

1. Berhenti maen FARMVILLE. Sbbnye, farmville dh x menarek dh, org men cafe world la plak skang kn...so, kepada neighbour2 di farmville, sayonara ye ! Teruskan usaha murni anda bercucuk tanam..haha

2. Start b'blogging. Haa, yg ni mmg dh lame nk buat, tp asyik sangkut je an. Tp, sekarang dh x sangkut dh, dh wujud dh pon blog . Kalo korang tanye mane blog tu, mmg bodo sgt la soalan tu kn...yg korg baca skang ni amendenye lak, xkan buku DSA kot..doe!

3. Cube utk jimat-cermat..cube je la tapi, kalo x terdaya ape boleh buat, go with the flow je laa..haha

4. Dptkn dean list sem ni, yeah! (mmg azam setiap sem pon ni, tp includekn je la utk azam tahun baru kn, pedulik ape gue)

5. Jadi lebih RAJIN. rase ni mmg azam wjb setiap student la kot.

6. Jauhkan diri dari mende lagho' . (Byk mende nk kne kasi jaoh ni, pergh !)

7. Banyak2 kn ibadat....(insyaAllah)

Oh, rasenye cukuplah sudah list azam2 pada tahun baru ini. Bebanyak kang x terbuat lak.
Dan diharap moge2 tercapailah hendaknye azam yg disenaraikan di atas.

***********************************************

"Kau boleh buatnye sume ni fiq," kate afiq kepada dirinya sendiri. duh!