Malaysia
currently in progress.

04 October 2015

Skytrex Shah Alam

Jadi semalam aku, Mirza, Mat, Aten, Fatin, dan Muz pergi ke Sky Trek Shah Alam yang terletak dekat Taman Botani Negara, Shah Alam. Aku dan Mirza gerak dari Puchong dan jumpa dengan yang lain dekat depan entrance Taman Botani. Memandangkan sekarang jerebu, on the way kitorang ke Shah Alam, terasa jalan macam jalan naik genting, kabus bukan main.

Dekat Skytrex ni ada 3 jenis circuit, Little Adventure(beginners), Big Thrill(intermediate) dan Extreme Challenge(Advanced). Since kitorang semua ni agak adrenaline junkie, kitorang pun ambil lah Extreme Challenge. Kitorang buat booking online dekat website sini. Untuk pergi ke circuit ni, kitorang naik shuttle yang diorang dah sediakan. Shuttle ni bawak sampai kat entrance Sky Park Adventure.

Kos :
Extreme Challenge              =  RM55 + RM3 (GST)
Tiket Parking                       =  RM3 (per car)
Tiket Masuk Taman Botani =  RM3 (per head)

Turun je dari shuttle, kitorang pergi pondok dia untuk register. Lepas register, kitorang letak barang dalam loker dan terus pergi gear up. Untuk buat aktiviti ni, diorang akan bagi gear such as harness dan gloves. Serius kena pakai gloves, kalau tak memang melecet tapak tangan.

Kos:
Gloves                                  =  RM5 (wajib beli kalau tak bawa gloves sendiri, beli dekat pondok)
Sewa Loker                          =  RM12 (RM10 deposit akan dipulangkan balik)

Orang tengah beratur, gambar dulu sekali.
Sudah je gear up, bermula la aktiviti kitorang. Starting naik 3 meter hanging ladder, flying fox, naik 13 meter hanging ladder, flying fox, lalu hanging rope bridge, monkey bar, naik hanging ladder, flying fox, etc...(sorry, dah tak ingat). Paling tinggi korang akan naik sampai paras 33 meter atas tanah, serius kalau gayat jangan cuba.

Monkey Bar, 16 meter paras darat.
Habis je circuit, memang terasa lenguh, lagi lagi part tangan, menyengat rasa. After rehat dan pulangkan balik gear yang dipinjam sebelum buat aktiviti, kitorang pun bergambar dekat #skytrex

Selesai Extreme Challenge!

Port wajib amek gambo
Selesai bergambar, kitorang pun balik ke entrance Taman Botani naik shuttle. Tapi sebelum balik kitorang pulang kunci loker balik, kalau tak rugi la RM10. Lepas ni, harap harap dapat la pergi Skytrex Langkawi pula, InsyaAllah.


16 April 2012

Word #1

Yes !

Today I learn a new word which is 'syafakallah' or ' syafakillah'
I stumble upon this word while browsing through my facebook site. One of my friend caught a fever and post his status and at the comment below, there is a few of his friend who wish him 'syafakallah'. Me is so curious that I decide to google the word. Alhamdulillah, now I know the meaning of this wish. It means may Allah cure your illness. 
  
Since nowadays many of us having a fever due to the uncertain weather, we can wish them by using this wish since it is also meant as a prayer to them.  Oh, and let me remind you all that 'syafakallah' is said to a male while 'syafakillah' are said to the female. Hmm, that ought to be the things I wanna share for now. Until then, Jazakallah Khairon.


********************
 
"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya". (HR. Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571).

04 April 2012

Hati

Mencinta Mu terangkan jiwa
Merindu Mu hatiku selalu
Hanya diri Mu satu cintaku

Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku
Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi
  
6ixth Sense ft Saujana - Penerang Hati

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

"Wahai yang membolak-balik hati manusia, tetapkanlah hati ini dalam agama dan ketaatan kepadaMu"

Senaman hujung minggu

   Tanggal 25/3/2012, aku, hairi, atuk, pojan, dan wan telah pergi mendaki Bukit Tabur. Awal-awal planning nak gerak pukul 7.30 la kan tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, pukul 10 baru la gerak. *pfft* Entrance naik bukit ni terletak kat kawasan perumahan Taman Melati, tapi aku lupa la pulak nama kawasan perumahan tu. Apakan daya, pokcik tuo sudah.

   Dalam pukul 11, kitorang start la hike bukit tu. Memang benarlah khabar angin yg diceritakan oleh teman-teman, bukit ni memang menguji fitness. Baru sampai checkpoint 3, kitorang semua dah pancit gila dah. So, rehat-rehat la jap amek gambar kan.




   Then, lepas sesi bergambar, kitorang pun sambung hike balik. Oh, for general knowledge, Bukit Tabur ni ada dua side, timur dan barat. Yang kitorang hike ni belah barat and di sini ada 12 checkpoint semuanya. Lebih kurang sejam kitorang hike, sampai la kitorang ke checkpoint 10 di mana kat checkpoint ni kebanyakan orang akan patah balik sebab tak berani nak rock climbing ke checkpoint 11. Tapi kalau korang nak tengok overview UIA Gombak, dari checkpoint 10 memang nampak dah. Lawa baq hang!
    
   Nak ke checkpoint 11, memang terbaik la dia punya rock climbing tu. Kitorang pun pada asalnya nak patah balik dah, tapi entah dari mana, datang pulak akak cun sorang ni, rileks je climbing terus ke checkpoint 11 tu. Haih, tercabar la kejantanan kitorang ni, so kitorang pun apa lagi, maju lalu !

  

   Fuh! Dah sampai checkpoint 11, ingat dah setel dah rock climbing ni, rupa-rupanya nak ke checkpoint 12 kena climbing lagi, so alang-alang menyeluk perkasam, biar habis daki straight Bukuit Tabur #pantunDavidTeo.  At last, sampai jugak kitorang ke puncak Bukit Tabur, pemandangan kat sini memang terbaik la cakap. Aman, nyaman, damai, indah dan sepoi-sepoi bahasa. Gambar kat puncak takda la pulak. Downnnn! 

   Habis je piknik sebentar di puncak berhidang kan roti gardenia, kaya pandan, dan air mineral Blue 1.5L, kitorang pun sebulat suara untuk turun. Nak turun ni pun gamble jugak, al-maklumlah, first time naik Bukit Tabur ni, masing-masing mana tau jalan nak turun. Luckily, kitorang terserempak dengan sorang brother yang on the way nak turun juga, so follow the lead je la. Dalam pukul 2 lebih, kitorang pun sampai la ke kaki bukit balik. Alhamdulillah, semua selamat sampai ke bawah walaupun kaki sorang-sorang dah vibrate cam haram dah. 

   So, pada korang-korang yang rasa suka aktiviti lasak ni, dekat Bukit Tabur ni kira orite gak la. Boleh hiking, jungle tracking, rock climbing and piknik, combine all in one.

Sekian 
 
credit gambar : facebook atuk, facebook hairi.

15 March 2012

Allah Menjawab



• Ketika kita mengeluh : “ Ah, tak mungkin kot... ”.
Allah menjawab : “ Jika AKU menghendaki, cukup Ku berkata “Jadi”, maka jadilah " (QS 36 : 82).

• Ketika kita mengeluh : “ Beratnya dugaan ni, tak sanggup aku ... ”.
Allah menjawab : “ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan ” (QS 2 : 286).

• Ketika kita mengeluh : “ serabutnyaa ... ”.
Allah menjawab : “ Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang ” (QS 13 : 28).

• Ketika kita mengeluh : “ aku sedihh sangat... ”.
Allah menjawab : “ La Tahzan, Innallaha Ma’ana. Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah bersama dengan kita " (QS 9 : 40).


 Semoga menjadi iktibar. ^_^


17 August 2011

Angry Bird Live Action


Kalo korang suka main Angry Bird, mesti korang rasa video ni gempak an, an, an.

Membaca tu kan jambatan ilmu.

"Assalamualaikum."
Salam dihulur pembuka bicara.
Dengan menggunakan komputer office jenama dell, tepat jam 12.11 pm, aku pun meng-update blog ini yang sudah lama tidak dinukilkan dengan kisah-kisah terbaru. Seringkali niat untuk menulis di blog ini terbatas dengan pelbagai alasan yang sememangnya biasa diberikan oleh orang seperti aku.
"Tak ada mood la."
"Malasla."
Tapi kini tidak lagi. Ha Ha Ha.

--------------------------------------------------

  Amacam baca sekapur sireh kat atas. haha. Biasalah, sekali-sekala buat ayat novel sikit. Nak gak eden torai ayat-ayat novel ni kan. Ok lah, kat sini aku nak share la dengan korang buku-buku yang aku cubakan diri aku untuk baca sepanjang cuti ni. Antaranya:


Buku ni best. Cerita pasal 2 orang budak lelaki Afghanistan yang berlainan puak. Sorang pashtun, sorang hazara. Diorang ni kawan baik. Dalam buku ni ada la cerita pasal kisah hidup diorang hidup dekat Afghanistan. Ada la pasal friendship, pride, betrayal. For me, buku ni terbaik ! And buku ni juga la buku novel English first sekali yang aku berjaya habiskan sepanjang aku hidup ni. *Hebat laaah*


Ni buku second yang aku berjaya khatamkan time cuti ni. A thousand splendid suns. Title buku ni diambil dari puisi Farsi. Macam mana aku tau? Mesti la sebab aku dah baca beb ! Buku ni pulak cerita pasal kehidupan 2 orang perempuan yang terpaksa kahwin awal sebab kemelut hidup di Afghanistan. Penulis buku ni sama dengan je ngan penulis buku The Kite Runner which is first buku kat atas tu. Buku ni pun best ayam ! Novel English pulak lagi. *Hebat laaah*
 
Haha. Buku last ni tak boleh kata apa la. Baca pun sebab kena cabar dengan kaka saudara aku. Dia cakap buku ni sedih gila, so aku try la reading se babak dua. Pergh, last-last habis kot ! Unbelievable betul lah. Novel ni memang jiwang tak hengat punya. Sedih gila sikit la novel ni. Perempuan kalau baca mesti menangis punya. Serius tarak tipu. Kalau lelaki, heh. Harapan laa. (ini tipu)

Itu je la 3 novel yang aku dah berjaya habiskan time cuti ni. Time puasa ni khatamkan Quran la pulak kan. Dunia Akhirat kena la seimbang der.